W ostatnich latach na rynku polskim pojawił się olej kokosowy. Polularny suplement zyskuje coraz większą popularność. Jest on powszechnie używany przez osoby dbające o swoje ciało jak i odżywiające się zdrowo. Jak powstaje olej kokosowy i z czego?Olej ten otrzymywany jest poprzez tłoczenie i rozgrzanie twardego miąższu orzechów z palmy kokosowej. W sklepach spoytkany jest jako rafinowany i nierafinowany. Olej ten zawiera kwas laurynowy i jest koloru białego.
Czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego?
Podział ten jest wynikiem procesów jakim jest on poddawany podczas produkcji. Bardziej naturalny i zdrowszy jest olej nierafinowany, który jest tłoczony na zimno i nie zawiera dodatków chemicznych.Pozwala to na zachowanie olejowi swoich właściwości odżywczych. Oprócz tego jest bardziej aromatyczny a posmak kokosu jest intensywniejszy. Konsystencją przypomina nasz smalec. Natomiast olej rafinowany przechodzi proces rafinacji, dzięki czemu ma dłuższą datę przydatności do spożycia, ale traci dużo właściwści odżywczych. Nadaje się do smażenia. Jego zapach i smak jest mniej intensywny niż nierafinowanego.
Do czego jest wykorzystywany olej kokosowy?
Na świecie olej kokosowy jest uważany za najzdrowszy. Ma dużo właściwości zdrowotnych i jest źródłem składników odżywczych. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju obniżają ryzyko chorób serca. Oprócz tego nie posiadają negatywnego wpływu na poziom cholesterolu. Olej kokosowy znany jest również jako śrrodek antywirusowy, antygrzybiczny czy przeciwbakteryjny. Świetnie radzi sbie z wirusem grypy czy zapalenia wątroby typu C. Olej kokosowy używa się również przy wypiekach ciast i produkcji czekolady czy margaryny. W kosmetyce olej używany może być jako balsam do ciała, maska do włosów czy olejek do masażu. Posiada duże właściwości nawilżające i odżywcze.